Cardiology (Cardiovascular Diseases) Turkey

Kardiologjia

Sëmundjet kardiovaskulare (sëmundjet kardiovaskulare; CVD) përfshijnë sëmundje që ndikojnë negativisht në zemrën tuaj dhe sistemin e enëve të gjakut të trupit tuaj. Me fjalë të tjera, kardio në emër të sëmundjes i referohet zemrës dhe vaskulare i referohet enëve të gjakut.

Shumica dërrmuese e sëmundjeve kardiovaskulare pasqyrojnë gjendje kronike. Këto sëmundje zhvillohen dhe shfaqen për një periudhë të gjatë kohore. Megjithatë, disa nga sëmundjet kardiovaskulare mund të ndodhin në formën e ngjarjeve akute si sulmet e papritura në zemër dhe goditjet kur ndodh një bllokim në një enë që ushqen zemrën ose trurin.

Sëmundjet kardiovaskulare, përdorimi më i popullarizuar i termit sëmundje kardiovaskulare, i referohet sëmundjeve të lidhura me aterosklerozën.